De website www.zonnepanelenamersfoort.nl maakt gebruik van cookies.

Omvormers

Als je zonnepanelen koopt zal je ook een omvormer nodig hebben. De installateur zal deze in jouw meterkast plaatsen. Omvormers, ook wel netgekoppelde omvormers genoemd, zetten gelijkstroom (DC) dat geproduceerd wordt door de zonnepanelen op je dak om in wisselstroom (AC). Het omzetten gebeurd in de meterkast en niet op het dak. Omdat zonnepanelen gelijkstroom opwekken, is deze vorm van stroom niet te gebruiken door elektronische apparatuur in huis. Het is belangrijk om daarom te zorgen voor een betrouwbare omvormer. Het stroom kun je vervolgens na het omzetten direct in jouw huis gebruiken of terugleveren aan het net. Een omvormer is een onderdeel van een complete zonnepaneel installatie en kost ongeveer €1000 euro tot €1500 euro per stuk.

Wat zijn omvormers?

Omvormers zijn zeer efficiënt en kunnen afhankelijk van het merk en model zo een 92% tot 95% van de input in AC stroom omzetten. De efficiëntie kan echter worden verbeterd door een elektronische techniek dat Maximum Power Point Tracking (MPPT) genoemd wordt. Het maximale vermogen van een zonnecel wordt bepaald door een combinatie van stroom of spanning. Wanneer lichtniveaus, schaduwen, temperaturen veel variëren kan het invloed hebben om het vermogen. Een MPPT systeem zoekt voortdurend naar een bepaald punt om de maximale beschikbare vermogen uit de cel te halen.

Wat kost een omvormer?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepaneel installatie. Doordat de omvormer vaak een onderdeel is van het complete pakket wordt er niet zo specifiek naar de kosten gekeken. Het is echter wel slim om te onderzoeken wat de kosten zijn. Op die manier is het namelijk mogelijk om te kijken of je ook op deze kosten kunt besparen. Voor iets meer dan €1000 euro kun je al een prima omvormer kopen van bijvoorbeeld het merk SolarEdge of SMA. De modellen van deze fabrikanten zijn te gebruiken in combinatie met veel standaard zonnepaneel systemen die bestaan uit bijvoorbeeld 5, 10 of 15 zonnepanelen.

Soorten omvormers

Er zijn veel verschillende merken en formaten omvormers te koop op de markt. De belangrijkste kenmerken zijn onder meer:

  • maximum vermogen van DC stroom (uitgedrukt in Wattpiek)
  • maximale ingangsspanning; dit is de maximale spanning van de omvormer voordat het de elektronica kan beschadigen
  • initiële ingangsspanning (soms aanloopspanning genoemd); het minimum aantal volts dat de zonnepanelen nodig hebben om te produceren
  • Maximum Power Point (MPP) spanning; het spanningsbereik waarop de omvormer het meest efficiënt werkt

Omvormer fabrikanten bieden installateurs begeleiding wat betreft de dimensionering van een omvormer en meestal wordt dit gedaan door middel van het verstrekken van zogenoemde Systeem Sizing Software (SSS). Elke omvormer werkt met een vooraf bepaalde maximale ingangsspanning en zal daarom de uiteindelijke keuze van de omvormer ook worden beïnvloed door wat er op de markt beschikbaar is. De support, het te gebruiken software en het vermogen van een omvormer bepalen meestal de keuze van jouw installateur om dat merk en model aan te bieden.

Netgekoppelde omvormers

Netgekoppelde omvormers kunnen zowel worden gekoppeld aan een aantal zonnepanelen (aangeduid als seriële of centrale omvormers) of gekoppeld worden aan een individuele paneel; dit zijn zogenaamde micro omvormers.

Omvormers met wifi

Het is goed om te weten dat er tegenwoordig meerdere omvormers met een wifi verbinding op de markt zijn. Door de website van de fabrikant te bezoeken en in te loggen krijg je inzicht in veel data over de opbrengsten van je zonnepanelen systeem per dag, week of maand. En kun je nu ook gebruik maken van apps voor op je smartphone of tablet.

String omvormers

Een string omvormer werkt het meest efficiënt zodra alle zonnepanelen dezelfde kenmerken hebben en dus onder dezelfde voorwaarden werken. Het lichtinval moet daarom voor alle panelen hetzelfde zijn. Zodra dezelfde normen niet gehaald worden doordat bijvoorbeeld de panelen niet gelijk georiënteerd zijn en dus niet in dezelfde richting staan, is het handig om meerdere omvormers te gebruiken. Of kun je kiezen voor 2-string omvormers. De fabrieksgarantie op deze producten variëren tussen de 5 en 15 jaar.

Micro omvormers of micro-inverters

Micro-inverters zorgen ervoor dat alle panelen dezelfde kenmerken hebben en die onder gelijke omstandigheden gebruikt. Zo wordt er geclaimd dat er meer opbrengst is. De inverters zijn geïnstalleerd aan de achterzijde van elk paneel. Dit betekent dat zodra de werking van een individuele paneel wordt beïnvloed, door bijvoorbeeld natuurlijke schaduw, bladeren of puin, zal dit geen invloed op de algehele prestatie van het systeem hebben. Bij een normale inverter is dit wel het geval. Een micro inverter is daarom ook aanbevolen als je last hebt van schaduwval op je dak en het een uitdaging is een goed systeem voor jouw dak te ontwerpen.

Voordelen van micro omvormers

Micro omvormers hebben een aantal voordelen. Zo wordt er geclaimd dat de prestaties van deze omvormer beter is geoptimaliseerd. Studies tonen aan dat het systeem verbeterd wordt en dat de energie opbrengst tussen de 5% en 20% hoger ligt gedurende de levensduur van het systeem. Door een betere energie opbrengst zal er ook meer inkomsten gegenereerd worden. Het is daarnaast mogelijk om de prestaties van elk individuele paneel afzonderlijk te volgen. Verder is de betrouwbaarheid ook verbeterd omdat bij uitval van een onderdeel dit geen invloed heeft op de rest van het systeem. Als je last hebt van schaduw en het onmogelijk is om hier iets aan te doen zijn micro-inverters zeker aan te raden. En als laatste grote voordeel wordt geclaimd dat de installatie makkelijker is. Er zijn echter ook nadelen wat betreft deze omvormer en lees je dat hieronder.

Nadelen van micro omvormers

Er zijn zoals gezegd ook nadelen wat betreft het gebruiken van een micro-inverter. De technologie is nog relatief nieuw en zijn er slechts een klein aantal fabrikanten die deze producten aanbieden. Daarom is de keuze beperkt. En betaal je ook iets meer dan normale omvormers. Verder is een micro omvormer eigenlijk alleen geschikt voor situaties waarin schaduwval op jouw dak een uitdaging is. Er zijn ook weinig installateurs die je hierbij kunnen helpen. Niet elk bedrijf heeft voldoende kennis om deze inverters te installeren. Ondanks dat een bedrijf deze producten kan aanbevelen betekent het nog niet dat zij ook daadwerkelijk de expertise in huis hebben om het product op een goede manier aan te sluiten en je niet onnodig aan rendement gaat inleveren (door installatiefouten).

Zie ook:
Omvormers