De website www.zonnepanelenamersfoort.nl maakt gebruik van cookies.

Salderen

Salderen klinkt als een term welke een boekhouder volop in zijn mond zal nemen. Het is belangrijk om te weten, dat het zoveel meer is en vertellen je graag meer over de term salderen in combinatie met zonnepanelen. Daarnaast beschrijven we ook de term ‘netpariteit’ welke je tevens vaker zult aantreffen gedurende je zoektocht naar goede zonnepanelen.

Energie opwekken en leveren

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat ze ook in Amersfoort energie leveren gedurende bewolkt weer. Bij zonnig weer is de opbrengst meer dan je op dat moment gebruikt. Wanneer het immers donker is gaat de televisie aan en de verlichting. Het overschot wat je overdag hebt kun je echter leveren aan de energiemaatschappij (dus verkopen). Het is zelfs zo, dat je hier een vergoeding voor krijgt. Iets wat natuurlijk erg aantrekkelijk is. Echter als je ’s avonds stroom verbruikt dan telt de meter ook! Je koopt dan energie in. Dit geldt ook of het zomer of winter is. In de zomer heb je waarschijnlijk een overschot en in de winter kom je kWh’s tekort. Maar aan het eind van het jaar vindt er een afrekening plaatst en kun je die tekorten rechttrekken, wellicht heb je dan een klein overschot waar je een bedrag (afhankelijk van energieleverancier) voor terugkrijgt.

Salderen met zonnepanelen

Wanneer je overdag energie levert en in de avond en nacht stroom verbruikt dan wordt dit met elkaar verrekend. Het is simpelweg het salderen van de energie van de zonnepanelen, zoals ook in de vorige paragraaf beschreven is. Je krijgt uiteindelijk over het positieve of negatieve saldo een rekening. Een rekening waarbij je geld terugkrijgt of juist geld moet bijbetalen.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/salderen

Netpariteit

Netpariteit is een begrip uit de duurzame energie wereld. Het is een ware vakterm die niet iedereen wat zal zeggen. Bij een netpariteit hebben de eindgebruikers welke zelf de energie hebben opgewekt uit zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen dezelfde kostprijs als de prijs van de energieleverancier. De normale leverancier van stroom is dus even duur als de stroom van het zonnepaneel (in dit voorbeeld). De netpariteit is in Nederland al in 2012 behaald. Let er op dat we het hier over de kostprijs van stroom hebben en niet de prijs van elektriciteit (wat je terug vindt op je energienota).

Wanneer ontstaat netpariteit?

Bij zonne-energie zal de netpariteit het eerste optreden in de gebieden met meer zon en een redelijke hoge elektriciteitsprijs. Scherpe prijsdalingen hebben ervoor gezorgd dat eind 2012 de netpariteit ook in Nederland bereikt werd. De olieprijs, de kosten van zonnecellen, belastingen en ook de subsidies op stroom hebben hier een sterke hand in.

Meer informatie: www.ecn.nl/salderen

Zonnepanelen rendement

Het bovengenoemde heeft vervolgens een effect op het rendement van je investering in zonnepanelen. Immers de voorwaarden voor salderen en de prijs van elektriciteit per kWh bepalen hoe snel je je investering terug kunt verdienen. Als je dus voor zonnepanelen wilt gaan kiezen dan is het belangrijk om het rendement te kennen. Het is belangrijk om te zien wat je aan opbrengsten mag verwachten en hoe ook jij hier van kunt genieten. Er zijn trouwens meerdere vormen van rendement. In de eerste plaats gaat het om het financiële rendement en in de tweede plaats gaat het om het rendement van licht naar stroom. Ze houden natuurlijk beide sterk verband met elkaar.

Meerdere offertes opvragen

Met het oog op het financiële rendement is het ook goed om te kijken welke kosten je gaat maken. Hoe lager de kosten zijn, hoe meer rendement je zult gaan maken op je investering. Het is verstandig om daarom meerdere offertes op te vragen. Dan kun je de kwaliteit en de garanties vergelijken zodat je een betere keuze kunt maken.