De website www.zonnepanelenamersfoort.nl maakt gebruik van cookies.

BTW zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat kopen dan is het belangrijk om te weten dat het ook mogelijk is voor particulieren om de BTW terug te vorderen. Het hoogste Europese gerechtshof heeft hierin een besluit genomen en beslist dat een particulier met zonnepanelen een leverancier van energie is aan een energiebedrijf. Daardoor is hij of zij een bedrijf en ondernemer en mogen daarom de BTW terugvorderen van de Belastingdienst. Hoewel de Belastingdienst het er dus niet direct mee eens was, hebben ze zich wel te houden aan deze beslissing. Een beslissing welke voor iedereen met zonnepanelen geldt.

Kortom: je bent ondernemer voor de BTW wanneer je zonnepanelen op je dak in Amersfoort hebt en stroom levert aan netwerkbedrijf Stedin via welke energieleverancier dan ook (bijv. Pure Energie of Vandebron).

Aanmelden als ondernemer uit Amersfoort?

Je hoeft je niet aan te melden als ondernemer als het te betalen BTW-bedrag per kalenderjaar €1345 euro of minder is. Als je je niet aanmeldt als ondernemer, kun je de BTW die aan jou in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen echter niet terugkrijgen.

Wil je de BTW die in rekening is gebracht voor de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen? Dan moet je je bij de Belastingdienst dus aanmelden als ondernemer. Als de zonnepanelen tot een (huwelijks) goederengemeenschap behoren, kan alleen de persoon die op de energienota staat vermeld zich aanmelden als ondernemer.

Berekening te betalen BTW

Je berekent de te betalen BTW als volgt. Je trekt de BTW die aan jou is berekend voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af van de BTW die je verschuldigd bent over de levering van de stroom. Zie: www.belasting.nl/zonnepanelen

Verschuldigde BTW

Om de verschuldigde BTW te berekenen, moet je weten hoeveel stroom je aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom je in diezelfde periode zelf verbruikt. Omdat dit in de praktijk meestal niet is vast te stellen, mag je gebruikmaken van forfaitaire bedragen zoals hieronder in het tabel is opgesomd. Het forfaitaire bedrag dat je moet gebruiken, hangt af van het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Als je gebruikmaakt van deze forfaits, mag je geen BTW in rekening brengen aan de energiemaatschappij. Het is of het een of het ander.

Opwekvermogen in Wattpiek (Wp) per jaar in Amersfoort Forfait
0 – 1000 €20 euro
1001 – 2000 €40 euro
2001 – 3000 €60 euro
3001 – 4000 €80 euro
4001 – 5000 €100 euro
5001 – 6000 €120 euro
6001 – 7000 €140 euro
7001 – 8000 €160 euro
8001 – 9000 €180 euro
9001 – 10.000 €200 euro

Hoe kun je de BTW terugvorderen?

Wanneer je de BTW terugvorderen gaat is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Het begint allemaal met het aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer nadat je de zonnepanelen bij een aanbieder uit Amersfoort gekocht hebt. Vervolgens moet je aangifte doen om de belasting terug te vorderen.

Vind je het te moeilijk? Heb je er niet zoveel verstand van? Wil je iemand, die je helpt? Dan is het goed om een specialist in de hand te nemen. Er zijn al mogelijkheden vanaf €100 euro. Sommige zonnepaneel aanbieders brengen zelfs helemaal geen bedrag in rekening voor het terugvragen van de BTW. Neem contact op met lokale installateurs uit Amersfoort en laat hun je een gratis kostenoverzicht maken met daarbij een berekening van de fortait voor de BTW-regeling. Vraag daarom nu meerdere zonnepaneel offertes op.