De website www.zonnepanelenamersfoort.nl maakt gebruik van cookies.

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon, waar zonnepanelen gebruikmaken van de elektromagnetische eigenschappen (zonlicht) daarvan. Via een leidingsysteem wordt de warmte die een zonneboiler opvangt gestuurd naar het water dat je wilt gebruiken. Zonneboilers gaan flink in populariteit toenemen door de subsidie die je daarvoor krijgt. Door een gemiddeld zonneboilersysteem te gebruiken bespaar je al gauw zo’n 45 procent van je gasverbruik. Het is een goede installatie om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, want het scheelt per zonneboiler jaarlijks zo’n 280 kilo aan CO2-uitstoot.

Hoe werkt een zonneboiler?

Eerst wordt de warmte opgevangen door de zonnecollector. Door de collector wordt het overgedragen op een vloeistof met antivries in een leidingensysteem onder de oppervlakte. Een pomp pompt de vloeistof door een leiding in het watervat. Op die manier wordt over de hele installatie water verdeeld en verwarmd. Middels een naverwarmer wordt het opgewarmde water het huis in gepompt zodat je er gebruik van kan maken.

Welke soorten zonneboilers zijn er op de markt?

Er zijn drie verschillende typen zonneboilers op de markt, namelijk de standaard, de compacte en de cv-zonneboiler. De standaard zonneboiler heeft een collectoroppervlak van zo’n drie vierkante meter en een watervat van 65 centimeter doorsnee en een meter hoogte. De compacte zonneboiler is niet voorzien van een watervat, maar heeft een wateropslag onder het oppervlak. Dit maakt hem zwaarder en hoger, wat hem niet geschikt maakt voor ieder dak. De cv-zonneboiler (combimodel) maakt gebruik van een naverwarmer om water op temperatuur te houden, zodat er altijd een grote hoeveelheid warm water beschikbaar blijft. En zonneboilercombi zorgt dat de centrale verwarming gedeeltelijk wordt gevoed vanuit een voorraadvat van zo’n 250 liter.

Meer informatie over zonneboilers.